Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Magyar labdarúgás
Mutyi
Sport
Tállai András
TAO
Mezőkövesd

Így gyarapszik Tállai András futballcsapata a választókerületnek jutó állami és uniós források bevetésével

168 óra • 2018. március 12., hétfő

Szépen gyarapodnak azok a vállalkozások és személyek, akiknek sikerült annyira jó kapcsolatot kialakítani Tállai Andrással és körével, hogy még a NAV-vezér sportcsapatát is szponzorálják. Sőt, a helyiek kifejezetten úgy tartják, uniós vagy költségvetési támogatást Mezőkövesden és környékén csak az kap, pályázatot csak az nyer, akivel legalábbis nincsen baja a fideszes országgyűlési képviselőnek és „körének”. A 168 óra Tállai-körzetet feltáró sorozatának második része olvasható az alábbiakban.

Aligha látványosabb a látványcsapatsport-támogatásoknál (tao), amiként a Mezőkövesd Zsóry FC és a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület szárnyal. Na nem sporteredményekre gondolunk, hanem a közpénzből, így tao-támogatásokból és állami, valamint uniós forrásokból való gyarapodásra.

A hétvégén már beszámoltunk arról, hogy nem egyedül irányítja a Borsod megyei 7-es választókerületet Tállai András. Mezőkövesden és környékén sok-sok forrás szerint a félelem az úr. Például azért, mert ha valami nem tetszik a miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, adóhatósági vezető számára, annak bizony következménye van a mezőkövesdi választókerületben. De nem is csak Tállainak kell itt megfelelni, hanem az ő bizalmasaként ismert közeli munkatársának, Bocsi Annának.

(...)

De nemcsak a tao-pénzek, hanem a Mezőkövesd Zsórynak megítélt közpénztámogatások további sorsa, így a csapat és a sportegyesület hirtelen gazdagodás a is további kérdéseket vet fel. A sportegyesület ingó- és ingatlanvagyona ugyanis ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Az egykori mezőkövesdi kemping területét például 2014-ben vette meg az önkormányzattól a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. nettó 60 millió forintért, a kiviteli terv 20 millió forintba került. Ezek után következtek a közbeszerzések, amelyekből a klub 2013 óta már összesen 21-et bonyolított le. Az eredeti tervek szerint már tavaly májusban el kellett volna készülnie a mezőkövesdi sportszállónak, ám sokadik módosítás után 2018. február 28-ra lehet csak kész a létesítmény. A közbeszerzési hatóság oldalán elérhető hirdetmények szerint azonban nemcsak a projekt volt csúszásban, de egyes közreműködők is, hiszen csak 2018 január 9-i dátummal írták ki azokat a hirdetményeket, amelyek tavaly áprilisi változtatásokról szólnak.

Pedig itt is közpénzekről van szó: az Emberi Erőforrás Minisztériuma egyedi döntés alapján 500 millió forinttal támogatja csak a leendő sportszállót, de időközben Bocsi Anna elismerte azt is, hogy részben a tao-pénzekből is építkeznek. Az mfor.hu gazdasági portál már alaposan feltárta a sportszálló építésének meglehetősen kérdéses körülményeit, az ár folyamatos emelkedését, s végül arra a következtetésre jutott: összesen 1,513 milliárd forintba fog kerülni a mezőkövesdi sportszálló. Így tehát a sportszálloda drágább lesz, mint a stadion, amire az Átlátszó számításai szerint 1 milliárd forintot költöttek – szintén jószerivel közpénzből. 

Egy biztos: a csapatot üzemeltető cég és az egyesület az MLSZ adatai szerint összesen 2 milliárd 206  millió 381 ezer forint közpénzt kapott csak tao-pályázatok révén. És ebben még nincsenek benne azok az állami, kormányzati sportcélú fejlesztési támogatások, amelyekkel például a Mezőkövesd Zsóry stadionja megépülhetett és most a sportszálló is épül, nincsenek benne továbbá az önkormányzati, valamint a szponzorációs támogatások sem.

A Zsóry honlapján feltüntetett támogatók listája sokat elárulhat arról, miért éri meg szponzorálni a NAV-elnök csapatát.

A Magyar Labdarúgó Szövetségen kívül, amely tehát a tao-pénzeket osztja (és elköltésüket ellenőrzi), a hivatalos támogatók listáján szerepel az OTP BANK és a Szerencsejáték Zrt. is. 

Ezeken túl a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi VG ZRt., valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. is feltűnnek a szponzorok névsorában. Az önkormányzat által adott támogatások összege évről évre szerepel a Zsóry tao-pályázataiban, így tudhatjuk: 2011-ben 0, 2012-ben 60, 2013-ban 80 millió forintot, 2014-ben ismét 0, 2015-ben pedig mindössze 10 millió forintot szavazott meg a képviselő-testület. 2016-tól sokkal bőkezűbb volt az önkormányzat: a 2017-es kimutatás szerint ugyanis az azt megelőző évben 217 millió, az adott tárgyévben a tervezett támogatás mértéke 100 millió forintra rúgott.

(...)

Mindez rengetek közpénzt jelent. Méghozzá úgy, hogy abból Tállai András klubját gazdagíthatják. Ennek mértéke nem ismert, hiszen a Mezőkövesd Zsóry eddig nyilvánosan nem számolt el a szponzorációs támogatásokkal.

És hogy mindez miért erősen vitatható? Mert nehezen elképzelhető, hogy a helyi önkormányzati vagy állami megbízásokra, pályázatokra nem volt semmilyen befolyása az országgyűlési képviselőnek, illetve Tállai révén akár Bocsi Annának, aki – mint megírtuk – a választókerületben rendszeresen megjelenik a honatya oldalán, méghozzá nem sporttal összefüggő eseményeket, hanem akár önkormányzati döntéseket is befolyásoló üléseken.

A teljes cikkért kattintson IDE!